Heroine i heroji

Ovde ćete pronaći priče o ženama i muškarcima koji su u na neki način doprineli svojoj zajednici, okolini, svetu ili to tek nameravaju da urade. Isto tako ćemo imati intervjue sa ženama koje su živele svoje živote onako kako su one to htele, a što njihovo okruženje nije uvek lako prihvatalo.

feminizam
feminizam u srbiji
feminizam znacenje
emily ratajkowski
zena
zena blic
manekenka
model

Pripada li naša slika nama, ili je, pak, ona nečija?

Emili Ratajkovski objavila je esej za The Cut, časopis u okviru New York Times-a, u kome navodi više problema u vezi sa industrijom manekenstva. Kako to obično biva, mnoge novine i časopisi, da bi imali senzacionalističku čitanu vest, a stranica dobila još jedan klik, predstavljaju njen esej kao ispovest o silovanju. 

Pogrešno je videti ovu priču kao osudu seksualnog uznemiravanja. Jer ona to nije.

feminizam
feminizam u srbiji
sta je feminizam
feminizam znacenje
samoubistvo
daisy colman
netflix
audrey and daisy
silovanje 
daisy coleman

Spavaš li mirno šerife?

Prošle nedelje je Dejzi Kolman umrla od suicida. Ona je sa samo 14 godina bila silovana i nikada nije dobila pravdu. Dokumentarac Audrey and Daisy govori upravo o tome kako se sve odigralo te 2012. godine, kako je njeno okruženje reagovalo i na koji način je ovaj događaj obeležio naredne godine njenog života.

normalni ljudi
serije
knjige
geopoetika

Normalni ljudi, jesmo li to mi?

Zašto je priča iz knjige i serije Normalni ljudi postala takav globalni fenomen? Zašto se poistovećujemo sa pričom koju nismo proživeli?

Ova serija ruši sve očekivano i iznenađuje nas onda kada mislimo da više iznenađenja ne može biti. Iznervira nas, a u isto vreme nas i toliko uvuče da u trenucima zaboravimo da se radi o fikciji. Samo osetimo nešto u stomaku.

%d bloggers like this: