Feminizam

U ovom delu pronaći ćete pisma koja pišem mojoj majci. Ovim pismima želim da i sebe i nju obrazujem na temu rodne ravnopravnosti, da razumem određene mehanizme razmišljanja na ovu tako važnu temu, da ponekad prekorim i sebe i nju, a sve to u cilju da obe postanemo bolje feministkinje.

Druga faza feminizma iliti seksualna revolucija

Draga mama,

Druga faza feminizma je period velike emancipacije žena na intelektualnom, samim tim i ekonomskom nivou. U drugom talasu preispituje se porodica kao takva, posao, prava u vezi sa porodom. Mnogo se govori o seksualnosti. Otvaraju se prve zvanične sigurne kuće, daje se podrška silovanim ženama…

Ulice su nesigurna mesta

Draga mama,

Danas bih da ti pričam o tome šta mi, devojke, doživljavamo na ulici, jer pravo da ti kažem, ulice nisu javni prostor za sve, ma koliko mislili drugačije. Ulice su mračna mesta gde vlada zakon patrijarhata i gde žena nije svoj na svome.

Spavaš li mirno šerife?

Prošle nedelje je Dejzi Kolman umrla od suicida. Ona je sa samo 14 godina bila silovana i nikada nije dobila pravdu. Dokumentarac Audrey and Daisy govori upravo o tome kako se sve odigralo te 2012. godine, kako je njeno okruženje reagovalo i na koji način je ovaj događaj obeležio naredne godine njenog života.

Crveno, volim te crveno

Ubeđivanje žene vrlo suptilnim i nevidljivim mehanizmima da je inferiorna zbog nečeg biološkog, što ne kontrloiše, jeste deo manipulacije. Razumeš? Bazirati se na biologiji je banalno, najlakše sredstvo potčinjavanja i vrlo lako oduzima ženama jednaka prava. Pri tom, ista ta žena se ne smatra onemogućenom kada ima menstruaciju da se stara o kući i da i dalje obavlja svoje nevidljive i neplaćene poslove, kao što su pranje i čišćenje, staranje o deci i starima, kuvanje. Kao da je za sve ovo potrebno manje energije…

Prva faza feminizma

Draga mama,

Govoriću ti danas o prvom talasu feminizma, koja se sastojala iz više različitih pokreta i nikada se nije ticala samo jednakosti među polovima, već je odmah uzela u obzir da se društvo razlikuje i po klasi, rasi, religiji i da isto tako ove stavke igraju važnu ulogu u razgovoru o jednakosti među polovima.

Draga mama, feminizam nije ružna reč

Draga mama,

Želim da ti kažem da u meni gori žar koji samo ravnopravnost među polovima može da ugasi. Šta kažeš mama? Načekaću se? Možda i hoću, ali ne skrštenih ruku! 

%d bloggers like this: